15 Best VPN Interview Questions and Answers

A VPN is a great way to protect your personal data and your privacy. It can also help you access geo-restricted content from anywhere in the world, as long as you have an internet connection. In this article, we will discuss what questions an interviewer will ask during an interview on Virtual Private Networks!

1. What is a VPN?

Ans. A Virtual Private Network (VPN) is a technology that allows you to access the web safely and privately by routing your connection via an external server run by a commercial VPN service. This process masks your IP address, hides your location data as well as keeping all of your browsing activity private from third parties such as hackers and governments. The aim of using a VPN is to achieve privacy when browsing and downloading online content.

2. Why use VPN?

Ans. As the internet has become an essential part of our lives, more and more people are signing up to have a broadband connection at home. As a result network hackers are increasing in number every day. These ‘hackers’ who steal sensitive information over the internet are one of the biggest cyber threats today. Some even use this for illegal purposes, leading to cybercrimes.

One way to secure your data is through the use of a VPN (Virtual Private Network). This encrypts your data and hence makes it safer. It can also make you anonymous over the internet by hiding your IP address (which acts as a digital fingerprint) making it difficult for hackers to trace you.

3. What is a double VPN?

Ans. A double VPN encrypts your data at two different points. First, it passes through an outer VPN tunnel encrypted with a public key, then it goes through another (inner) VPN tunnel encrypted with another key (or the same one). It provides more privacy but also makes it very slow. This is because of how computers handle encryption: when data is encrypted, it must be decrypted before processing.

4. What does a VPN hide?

Ans. When connected to a VPN, the user hides his real IP address and connects via another server. If an ISP or any other authority tries to identify the user, they only see the IP of that server that is used by many other users. To enable internet privacy, this server must be located outside of their jurisdiction (country).

5. Can a VPN log user data?

Ans. NO. Or rather, they shouldn’t! If a VPN provider keeps logs of user activity (sites visited, IP addresses used), then it is not anonymous and therefore defeats the purpose of using a VPN in the first place.

6. What are the disadvantages of using a VPN?

Ans. VPNs are beneficial to internet users by offering them security and privacy. However, they have certain disadvantages which need to be kept in mind. These are listed below:

  • VPNs cost money
  • VPNs are not 100% secure
  • VPNs can slow down internet speeds
  • Some VPNs log your data (Mostly that are free of cost)
  • Some servers are slow/don’t work at all.

7. What is a VPN client?

Ans. If you want to use a VPN, then you will need to install some sort of software on your device. This is called a ‘VPN client’. A VPN client allows your computer (or phone, tablet, etc) to “tunnel” all their internet traffic through the server and IP address of the VPN provider.

8. What ports does a VPN use?

Ans. VPNs use the same ports that standard HTTPS traffic does – 443, 80, and 53.

9. How are VPNs and firewalls associated?

Ans. VPNs and firewalls are two of the most important tools used to keep your computer safe, though they work differently. A VPN prevents intruders from accessing your computers or devices by keeping certain information (emails, chats, etc.) encrypted. Firewalls monitor the data traffic on all your devices connected to the Internet, which gives you the control to determine if a program or an application can access the Internet.

So, VPNs and firewalls are different tools that offer you different security features. However, if you’re looking for more than just one tool to protect your devices against any network attacks, using both together is the right choice.

10. What do you mean by DNS Leak?

Ans. DNS Leak occurs when a DNS server of your ISP is used, even though you have entered the DNS server of the VPN provider. As long as there is no VPN running all traffic will pass through your default gateway and thus be visible to your ISP. For this reason, only an active VPN connection should be used!

11. What is a kill switch in VPN?

Ans. A kill switch is a feature of VPN software that can stop your internet connection when the VPN fails. It’s a safety net that ensures you never send private data over an unsecured internet connection. In some cases, it can also prevent IP leaks.

12. What is Obfuscation?

Ans. Obfuscation is a process by which a VPN service provider can hide or disguise the fact that you are using a VPN. Your Internet service provider cannot detect that your traffic is going through a VPN server and even if it does, it can’t know what site you’re visiting thanks to encryption. Using obfuscation techniques will allow you to trick your Internet service provider and divert all your traffic through a VPN server.

13. What is Open VPN?

Ans. OpenVPN is an open source VPN application that lets you create and join a private virtual network securely over the public internet. You can use OpenVPN to secure your wireless (WiFi) hotspot, home internet connection, or any other data link that you wish to connect to remotely.

14. What is a VPN protocol?

Ans. A VPN protocol is a framework of rules and specifications that enables secure exchange of data packets among various devices, such as computers and routers. There are several different types of protocols available for use, which can be broken up into two general categories: open source protocols and proprietary protocols.

Recent Articles

Related Stories

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Subscribe to get IQ's , Tutorials & Courses