25 Best Tosca Interview Questions [Updated 2021]

Tricentis Tosca is a computer program that is designed to help businesses detect and prevent defects. It can be used by businesses to promote quality assurance and ensure that their code is working as desired.

Here are some interview questions for potential tricentis tosca developers:

  • Do you have experience with Python, C++, or Java?
  • Do you have experience with software design patterns?
  • Are you able to work in a team environment?
  • How well do you work under pressure?
  • Do you prefer working in an office or from home?

1. What is TOSCA?

Ans. TOSCA is a testing platform developed by Tricentis. Its excellent performance has made it a very popular tool in the testing world. With this tool, testing can be done with a script-less and no-code approach for end-to-end automation. This tool is used by users for both regression and functional testing. Along with automation functions it also offers, application programming interface, supports graphical user interface, and command-line interface.

It helps you to:

a) Deliver fast feedback for DevOps and Agile.
b) Decreases regression testing time.
c) Maximizes maintainability and reusability.
d) Integrates and extends existing test assets.

2. Describe the key features of TOSCA?

Ans. No prior knowledge of coding and programming languages is required as it is script-less. It is model-based .ie., works based on how your application looks. It works for both UI and Non-UI based applications. It can also be combined with Continuous Integration tools like Jenkins using TOSCA CI.

3. Name the different tools that TOSCA Testsuite contains?

Ans.
● TOSCA Commander (This is where you do scripting.ie., drag and drop)
● TOSCA Executer (This executes cases from TOSCA Commander)
● TOSCA Wizard (This tool scans application to create modules)
● TOSCA CI (This tool enables integration with CI like Jenkins)

4. What is Model-Based Testing?

Ans. System or Software testing can be performed by an application of Model-based design which designs and optionally executes artifacts for testing. This application is called Model-based testing. Models can be used to represent the desired behavior of the systems under test or to represent test strategies and test environments.

5. What are the different ways of identifying the objects in the TOSCA Test-suite?

Ans. In TOSCA Test-suite one can identify the objects by Properties, Anchor, Image, and Index.

6. What is to be understood by Identify by Anchor?

Ans. Identifying the object by Anchor means to identify the object/element uniquely by taking the reference of another uniquely identified object.

7. What is the Test configuration parameter and where is it used?

Ans. TCP or Test configuration parameters are used to establish a certain value to the number of test cases. E.g., Browsers, URLs, Passwords and Usernames, etc.

TestCase, TestCase folder, Project Root element, Execution List, and Execution List folder are all the objects for which one can create TCP. Some of the defined test configuration parameters are Browser, Format, Target time, TDconnection, Test Setup Retries, and many others.

8. What is the Library parameter? And where can we define them?

Ans. A library parameter is a business parameter that is used to pass dynamic values in test step blocks.

9. Is XML testing possible in TOSCA?

Ans. TOSCA Testsuite allows XML testing, one can input data in XML and verify data from XML. Right-click on the folder, select scan application, select Non-UI. You have 2 options there, one is Scan from URL and the other is Scanned from a file, choose according to your need.

10. Can you integrate MS excel in TOSCA?

Ans. One can use Excel in TOSCA using Excel Engine and perform actions like reading data and write data. Excel Engine is not a part of the standard module, so one has to download and import it to put it to use. The sequence of operations (to read/write excel) is – Set Active workbook, Open Excel workbook, Set Active Worksheet, Excel creates a range, Set Active range, set excel header. After this, we can read/verify/write data from/in excel after Closing the excel workbook.

11. What is meant by String Operation in TOSCA Testsuite?

Ans. Counting Specific characters/words in a statement, replacing a word with a word, verifying the format of some number, etc., all these operations come under String Operation. To perform string operations, one needs to have AidPack downloaded and imported into the project.

12. How will you check the existence and location of a file?

Ans. This can be done by using a module of the standard model called- Tbox File Existence. It gives the file path in the directory and its name.

13. Are there are any kind of looping statements present in TOSCA?

Ans. The looping statements perform the same action as they do in coding languages. ‘IF ELSE’, ‘DO WHILE’ are some examples of Looping statements.

14. What should one understand by Instantiating Template?

Ans. Instantiating a template means converting one test case template into multiple test cases based on the test data supplied to the template.

15. What is test data management?

Ans. It is a tool used to manage test data needed for test execution. TOSCA uses similar data for test data management as the common repository for Oracle, DB2, and MS SQL Server repositories. A separate TDM repository is created, for SQLite repositories.

16. What do you understand by TQL and what are its uses?

Ans. TQL (Tosca query language) is a very powerful tool offered by Tosca. With this method, you can query your project to find anything you want to search for. You only need to type your query in a language that the computer understands. You can find various functions and expressions to write TQL.

17. State the difference between executing test cases in scratchbook and execution lists?

Ans. Either way, it can be implemented to run Test cases in TOSCA TestSuite. When a new test case is constructed it can be executed from scratchbook, no logs get saved in here. After the test case is ready user should move it to the execution list and while the actual test case is executed, a user should execute it from the execution list. Logs get saved there. Jenkins can execute test cases from the execution list.

18. Explain synchronization and how it is done in TOSCA?

Ans. In the synchronization process application speed and automation tool speed is checked to make equal. Synchronization in Tosca can be attained by using Action Mode waiton synchronization setting is done under Setting -> TBox – > synchronization There you can set default synchronization Time out, which is applied globally, and synchronization Timeout during waiton.

20. What do you know about TOSCA Jira Integration?

Ans. TOSCA and JIRA work together to track defects. The issue can be submitted to JIRA from Tosco is a user wants to change the status. Then the issue synchronization in TOSCA after which it gets reflected in JIRA.

21. Describe TOSCA QC/ALM Integration?

Ans. HP Quality Center application allows Requirements, ExecutionLists, TestCases, and defects to be managed. By using Tosca Quality Center Integration of these objects can be synchronized with Tosca Commander.

22. List error types in Tosca.

Ans. When it comes to handling errors and exceptions Tosca comprises three types of errors, they are:

  1. Verification Failure
  2. Dialog Failure
  3. User abort

23. What is the latest version of Tosca?

Ans. The latest version of Tosca software is 14.0 which is a stable release. 

24. State different modules in Tosca.

Ans. The different type of modules in Tosca are:

  • Tosca Commander
  • Tosca Wizard
  • Tosca Executor
  • Test Repository

25. Which language is Tosca based on?

Ans. Tosca is written in C# for some part of it and mainly based on Microsoft’s Component Object Model (COM).

Recent Articles

Related Stories

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Subscribe to get IQ's , Tutorials & Courses