Interview QuestionsQlik Sense Interview Questions

Qlik Sense Interview Questions [Updated 2021]

-

Qlik Sense is an excellent and efficient tool, whose popularity has significantly increased over the years. It is evident that a career in Qlik Sense has tremendous scope. So, if you are planning to start a career in Qlik Sense, you would have probably finished Qlik Sense training and will be planning to attend the interview to secure a job.

However, the first and foremost thing you need to do before attending a Qlik Sense interview is to master the questions that are frequently asked during the interview. This will not just help you to learn more about Qlik Sense, but it will also boost your confidence level and help you easily get the job. We have created a list of some of the frequently asked Qlik Sense interview questions. Start preparing for your interview with the following Qlik Sense interview questions.

Q1. What Is Qlik Sense

Ans. Qlik Sense is an excellent data analytics and visualisation tool that can be used for finding BI solutions for different types of businesses. Qlik Sense is capable of handling large amounts of data with ease and it is primarily used for performing data analytics. The data analytics and visualisation tool, Qlik Sense is equipped with a powerful QIX engine.

The QIX engine makes it possible to connect to different data sources effortlessly. In addition, the QIX engine allows dynamic searching and selection. Businesses will be able to access Qlik Sense from almost anywhere and they will even be able to gain faster insights with the help of the tool.

Q2. What Are Five Key Capabilities Of Qlik Sense

Ans. Five of the key capabilities of the data analytics and visualisation tool, Qlik Sense are the following.

  • Smart search capabilities
  • Advanced QIX engine capabilities
  • Interactive analysis
  • Data reporting and storytelling
  • Centralized data integration and sharing

Q3. What Do You Understand By Qlik Sense’s Associative Data Model

Ans. The associative data model of Qlik Sense serves the purpose of creating associations or relationships between data tables. The data model builds logic links between relevant and field data values, which will offer a logic structure to the entire data. The associative selection data model creates an interactive environment in which software will respond or react in a suitable way.

Q4. Explain Qlik Sense Hub

Ans. Qlik Sense Hub can be defined as a user-interface or platform, where users will be able to perform different operations on the data. The operations on the data are usually done to create applications featuring suitable visualizations or charts. Qlik Sense Hub also offers an associative data model, drag and drop functionality, and a wide selection of visualizations that include tables, maps, box plots, and more.

Q5. List The Services That Are Managed By QMC ( Qlik Management Console)

Ans. The different types of services managed by Qlik Management Console or QMC are as follows.

  • Auditing
  • Security Administration
  • Data Monitoring
  • Application Management
  • Task Management
  • Data Connectivity

Q6. What Is The Qlik Engine

Ans. The Qlik Engine can be defined as the associative or interactive engine that serves the crucial purpose of facilitating all of the major Qlik Sense functionalities. The functionalities of Qlik Sense that are facilitated by the Qlik Engine are smart searching, self-service interactions, in-memory data indexing and data calculations, and more.

Q7. How Does Qlik Sense Really Work?

Ans. Qlik Sense works smartly by summarizing large volumes of complex data with the utmost ease. Qlik Sense cleanses and transforms the complex data for performing analytics, which in turn results in the creation of excellent visualization charts. These charts will help businesses to easily and quickly gain key insights from the data.

One of the added advantages of using Qlik Sense is that it is capable of instantly updating data with just one single click. Qlik Sense also offers greater security to business data and is capable of offering best visual insights to users.

Q8. Name Qlik Sense’s Architectural Components

Ans. The architecture of the data analytics and visualisation tool, Qlik Sense has five major components and they are the following.

  • QSR (Qlik Sense Repository)
  • QSE ( Qlik Sense Engine)
  • Qlik Sense applications (.QVF).
  • Qlik Sense Proxy (QSP)
  • Qlik Sense Scheduler (QSS)

Q9. How Important Are The Charts In Qlik Sense

Ans. The charts in Qlik Sense play an integral role in making the visualization interactive and clearer. Qlik Sense charts also allow users to present data in plenty of different ways. A wide range of charts is included with Qlik Sense that includes a histogram, bar, distribution plot, pie chart, map, and more.

Q10. What Do You Understand By Streams In Qlik Sense

Ans. All the applications created by users with Qlik Sense are stored within a centralised hub called Qlik Sense Hub. All applications developed by Qlik Sense are actually part of a stream. Steam can be defined as a group of people who are permitted to work and perform analysis of the created applications. Only authorized people will be able to access the stream. So, if you don’t have access to the stream, you won’t be able to access and conduct analysis.

Q11. What Are The Filter Pane In Qlik Sense

Ans. The filter pane in Qlik Sense allows users to control the data displayed on the visualization sheet. Filter pane makes it possible for users to filter data with multiple dimensions with ease and at once.

For instance, if you want a chart that shows products to view sales in certain regions or product categories, the filter pane will let you do that.

Q12. What Do You Think Is The Best Time To Use A Treemap Chart

Ans. If you want to present large volumes of hierarchical data on limited sheet space, it is best to use a treemap chart. Treemaps help users save plenty of space by storing data in tiny rectangular boxes.

The color scheming and size grading in a treemap chart explains the performance of products. However, the downfall of treemaps is that they are incapable of displaying negative values.

Q13. List Some Data Sources From Which Qlik Sense Will Be Able To Source Data

Ans. Qlik Sense can be connected to different types of data sources since it is highly flexible. Here are some of the data sources from which Qlik Sense can source data with ease.

  • Essbase
  • Sybase ASE
  • PostgreSQL
  • MySQL Enterprise
  • Web File
  • ODBC
  • Teradata
  • Salesforce
  • Presto
  • Google BigQuery
  • Oracle
  • MongoDB (Beta)
  • Phoenix (Beta)
  • IBM DB2
  • Apache Drill (Beta)
  • Cloudera Impala
  • Apache Spark (Beta)
  • Apache Hive
  • Azure SQL
  • Microsoft SQL Server
  • Amazon Redshift

Q14. Name The Essential Extensions Used In Qlik Sense

Ans. Here are some of the widely used and essential extensions that most Qlik Sense users use.

2-D Heatmap
Date Range Picker
CVL Sunburst Quadrant
Dependency Wheel Chart

Q15. Explain Data Warehousing

Ans. Data warehouses are playing an integral role in today’s digitally competitive business intelligence world. The data warehouse does this by offering superior analytics that helps businesses to improve customer service, gain a competitive advantage, and boost organizational operations.

Qlik Sense offers an environment, where businesses will be able to easily automate different data warehouse processes and manage both data testing and real-time data warehousing.

Q16. What Are The Map Visualizations In Qlik Sense

Ans. Maps are an ideal option for users who are looking to present complex geographical data with the help of business intelligence tools. You can use maps to display data related to states, cities, regions, countries, and continents. Qlik Sense is equipped with a feature named base map that will let users easily add layers.

Qlik Sense offers support to a wide range of layers like background layer, line layer, density layer, point layer, and area layer. Each of these layers will come in handy when trying to visualize data in an innovative and creative way.

Q17. What Does The Data Collaboration Function In Qlik Sense Really Do?

Ans. The data collaboration function allows Qlik Sense users to perform a wide range of functionalities that include data storytelling, exporting, streams publication, printing apps, and more.

Q18. How To Edit A Table In Qlik Sense

Ans. Users can easily edit a data table on Qlik Sense within the data manager. Users who are looking to edit a table will have to select the table that they wish to edit. After selecting the table, click on the edit icon on the bottom to make the necessary edits.

The editor in Qlik Sense allows users to do a number of things that include renaming fields, adding new fields, coordinating with other fields, and more. Users will also be able to reload a table and concatenate 2 tables.

Qlik Sense who wants to delete a table should go to the data manager bar and then select the delete icon.

Q19. List Various Sources Through Which Users Can Add Data Tables In Qlik Sense

Ans. Easing data tables in Qlik Sense can be done in any of the below-mentioned ways.

Data Content – Qlik Sense DataMarket databases
Data Connections – User-defined or administrator data source redies available in the system
In-app – Data tables are added in Qlik Sense manually in this case.

Q20. What Are The Operations Users Can Perform On Qlik Sense Desktop

Ans. Qlik Sense Desktop is packed with several features that allow users to easily do extensive data analysis. Here are some of the operations you can perform on the Qlik Sense Desktop.

  • Edit applications in app overview
  • Individually edit and view sheets in the sheet view
  • See all applications available in the Qlik Sense Hub
  • Make necessary changes to visualizations with ease
  • Manage data tables and associations from the data manager
  • Innovative storytelling view for watching and creating stories
  • Connect to the database and add data with a data loader

Q21. List The Major Differences Between Qlik Sense And Qlikview

Ans. Qlik Sense And Qlikview are two different tools and both are ideal for solving all data-related issues. Qlikview can be defined as a guide analytics tool while Qlik Sense is an excellent business intelligence tool. Both tools help businesses to easily analyse data and gain valuable insights with the utmost ease.

Q22. Explain QSR

Ans. QSR or Qlik Sense Repository is a location or place, where you can find all management and configuration information related to Qlik Sense. The main areas of the Qlik Sense Repository are listed below.

  • Security
  • Management User Definitions

Q23. What Do You Understand By The Term ‘ Qlik Sense Enterprise Version’

Ans. The premium version of Qlik Sense is called the Qlik Sense Enterprise Version. The premium version is used primarily for certain enterprise visualization requirements. Qlik Sense Enterprise Version is equipped with a fine selection of data analysis features that can be used for reporting, visualization, exploration, data integration, data collaboration, enterprise governance, and more.

Q 24. Name Some Of the Value-Added Products Of Qlik Sense

Ans. The functionality of Qlik Sense can be expanded with several value-added products. Some of the value-added products that Qlik Sense offers are the following.

  • Qlik Connectors
  • Qlik GeoAnalytics
  • Qlik Associative Big Data Index
  • Qlik Data Market
  • Qlik NPrinting

Q25. Explain Master Library And Mashup Concept in Qlik Sense

Ans. The concept of Master Library was introduced to eliminate the repetitions and development errors. The Master Library is used as a storage facility for reusable items ranging from dimensions to entire visualizations.

The Mashup concept in Qlik Sense acts like a website, web page, or web application which serves the purpose of sourcing Qlik Sense objects from multiple numbers of apps to build a graphical interface.

Q26. Explain Set Analysis In Qlik Sense

Qlik Sense’s Set Analysis helps define a set of data values, which are different when compared to the general set already defined in current selections. Set analysis is very helpful when you are looking to compare low and high selling products or when you are comparing last year to this year.

Q27. What Are Joins In Qlik Sense

Ans. Joins in Qlik Sense helps users to mix data from two separate data sets. This results in greater flexibility, reduced speed, and better speed. The different types of joins in Qlik Sense are right join, left join, outer join, and inner join.

Q28. Explain Line Chart

Ans. One of the commonly used Qlik Sense charts, the line chart shows trends over a certain period of time. As a result, they are used to track changes over long and short intervals of time. The dimensions are on the X-axis while measures are on the Y-axis inline charts.

Latest news

Best Palo Alto Training Courses to Enrol in 2021

IT experts and people working on digital platforms, have you heard of Palo Alto? If yes, then we suppose...

5 Best Checkpoint courses of 2021

A company or a certain business is always prone to get attacked by hackers as cybersecurity threats have increased...

Best Netsuite Training Courses for Beginners – 2021

About Netsuite At the time when this software was launched, there were no such business solutions in the online world...

6 Best XML Courses for beginners to learn in 2021

Introduction to XML XML or extensible markup language is probably one of the most popular coding means among engineers. From...

You might also likeRELATED
Recommended to you