Top 20 Pharmacy Technician Interview Questions

A pharmacy technician interview can be intimidating, but there are some questions you should be prepared for. This post will go over the most common pharmacy technician interview questions and provide answers to them.

1. What is your experience with pharmacy?

Ans. It’s always good to show how much knowledge and experience on the subject matter when answering any interview questions. Make sure it’s relevant to the position being applied for, though.

2. How do you validate the accuracy of a prescription?

Ans. Most pharmacists and pharmacy technicians use a computer program to validate the accuracy of prescriptions. Sometimes medications need clarification on dosage or directions, so they will have patients sign off before processing it. The pharmacist is in charge of being sure that all dosages are accurate and checking for any potential drug interactions with other medicines the patient might be taking.

3. How do you stay updated with medications and pharmacy practices?

Ans. You should know about the medications your pharmacy offers, as well as anything new that has come out. You also need to be aware of any changes in procedures and processes at work. Keeping up with these will show that you are dedicated to doing a good job for them.

4. What do you like most about working here?

Ans. This is a great question because it allows you to show how much you are interested in this position. When answering, make sure that the answer shows your personality so they can get an idea of what working with you would be like on a day-to-day basis.

5. What do I need to know about running and stocking my pharmacy?

Ans. When answering this question, make sure to be confident and know your pharmacy. You need to show that you are professional and can handle a difficult tasks like running the store when someone is not there.

6. What do I need to know about maintaining records?

Ans. Talk about how important it is for pharmacists and technicians alike to have clean and accurate records. You want to show that you are a detail-oriented person and take pride in your work.

7. How do you handle insurance claims?

Ans. You can mention how you know what all of the insurance codes are, which ones we offer, and what paperwork needs to be filled out with each type of claim.

8. What’s your favorite drug?

Ans. You want to show that drugs come secondary in importance to helping people, but this question does allow you to show that you know a lot about the medications and what they are for.

9. What do you do when you don’t understand what’s written in a prescription?

Ans. When you don’t understand what’s written in a prescription, it is best to call the prescriber and see if they can help clarify. If that doesn’t work, contact the pharmacy manager for assistance.

10. How do I know when medications are out of date?

Ans. Medications will usually have an expiration date on them or come with a label that tells you the expiration date. However, if there is no visible sign of an expiration date on medication or label and it has been more than one year since purchase, throw it away.

11. What do I need to consider when storing medications?

Ans. When storing medications, make sure they are in their original packaging with labels intact so you know what is inside. Store medications in a cool, dry place with the most protection from light and moisture as possible.

Never store medication on a window sill or near hot appliances like stoves that could raise the temperature to unsafe levels which would break down active ingredients over time.

12. What are three of your strengths as a technician?

Ans. Some of my strengths include:

  • Accuracy: I am extremely accurate when it comes to putting information in the system and doing my job correctly. No mistakes will be made, guaranteed!
  • Tenacity: When things get tough, you can always count on me to push through and finish what needs to be done. I won’t stop until everything is 100% complete.
  • Dedication: I’m always willing to put in the extra time and effort it takes to get a job done, no matter what.

13. What experience do you have with controlling inventory levels?

Ans. Inventory control is an important part of the position as a Pharmacy Technician because it reduces waste and loss while ensuring accurate pricing for customers.

My responsibilities include:

Inventory Counting: I have counted inventory for a variety of items including tablets, capsules, and vials.

Pricing adjustments: When the vendor changes pricing or when we purchase bulk quantities from vendors, it’s my responsibility to price accordingly on our shelves. This can be done manually through Excel spreadsheets or by using pharmacy-specific software.

14. What does a typical day at work look like for you?

Ans. I begin my day with an overview of the company’s inventory levels to see what needs replenishing or restocking first thing in the morning. Depending on where we are positioned geographically it may be on the shelves, in a warehouse, or backorder queue.

I am responsible for making sure that we have enough products to meet customer demand at all times which means visiting other stores and suppliers when necessary.

In addition, I oversee vendor relationships by ensuring timely delivery of orders from our vendors as well as negotiating pricing with them. If I have time, I also work on counting inventory and adjusting pricing.

15. What qualifications do you possess?

Ans. I am certified as a Certified Pharmacy Technician (CPT).

The National Association of Boards of Pharmacy only certifies individuals who can demonstrate their knowledge by passing an exam assessing pharmacy technician skills in medication safety; drug information; pharmacy law and ethics, including the safe use of medicines in pregnancy and breastfeeding.

Recent Articles

Related Stories

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Subscribe to get IQ's , Tutorials & Courses