Top 20 Operating System Interview Questions

Figuring out how to answer operating system interview questions can be quite difficult. There are many different types of questions that you will need to know the answers to if you want a shot at getting hired for an OS development company. The following blog post is designed with the sole purpose of teaching you all about these 10 brilliant operating system interview questions. It includes not only what they are but also tips and tricks on how to answer them!

1. What is an OS?

Ans. An operating system is software that manages the hardware and resources of a computer. It provides the necessary support for programs to execute, makes sure they do not interfere with each other, and lets humans interact with them.

2. What does an OS do?

Ans. One of the most important questions that an OS interviewer may ask is what an operating system actually does. This question can be a little tricky to answer because it’s a broad topic, but you should try and make your explanation as simple as possible. It starts by defining computer hardware like CPU, RAM, hard drive, etc. Then goes on to explain how these components work together in order for software applications to run smoothly on computers without any issues or bugs preventing them from working properly.

3. What are some examples of operating systems?

Ans. Microsoft Windows, Linux, macOS.

There are a lot of different types of operating systems out there and it’s important to know what they all do for the interviewer. You may not be able to answer this question with 100% certainty but you should try your best to list at least three or four examples that come close in order for them to hire you as someone who knows about these things!

4. What does an OS need?

Ans. Windows uses two primary needs: virtual memory (partitioned hard drive) and RAM. Virtual Memory is space on the physical computer storage reserved by software that can be used like real physical memory. It stores information when programs are not running so their program instructions will still be available when they are next run. RAM is used to store information in the short term, like when a program is running and you’re using it for an extended period of time.

5. What does virtual memory do?

Ans. Virtual Memory (RAM) stores information that programs need at present or soon will need so they can continue working smoothly without slowing down due to lack of space in physical memory.

6. Why would we want more virtual memory than real physical storage on our PC?

Ans. The hard drive takes up a lot more room than images stored in RAM which means that if there’s not enough disk space available, some data has to be written onto slower disks instead. This prevents your computer from functioning as expected because reading/writing speeds are much slower and it takes a lot of time for the system to execute programs.

7. What does RAM do?

Ans. RAM is used as temporary storage when your computer needs information that’s not already stored in its memory, like what you see on the screen right now or something you’ve opened up recently. If there was no RAM, then every single action would need to be written back onto hard disks so they could be recalled later which slows down performance significantly. It also means less work can get done at once due to limited space on disk drives!

8. How many bytes are in one megabyte (MB)?

Ans. One MB contains 1024 KBs or kilobytes which equals 1000 bytes. So how many bytes are in one gigabyte (GB)?

One gigabyte (GB) contains 1024 MBs or megabytes which equals 1000000 bytes.

9. How is an operating system typically organized?

Ans. An OS will often be split into two sections: file management and system tools. File management can include things like the ability to create, delete, copy, move files and folders etcetera while System Tools will manage CPU usage for example that could interfere with how a program is running on your computer. Operating systems also come with their own unique features such as the way they handle memory allocation among other things!

10. What are some common differences between Windows and Linux?

Ans. Windows has more proprietary software than open-source – meaning it’s not always easy to find free alternatives but its user interface is much more intuitive. Linux on the other hand has a lot of open-source software but it can be harder to use because many people are still learning how different commands work and what they do.

11. What is GUI?

Ans. GUI stands for Graphical User Interface. GUI is ” the computer screen or console that is not a command line, it’s what the end-user uses to interact with your program. It’s meant to be ‘user-friendly’, and allows people who aren’t programmers to use it .” GUI has two parts: The graphical part (graphics) and the User-related part (User Interface).

12. What is RTOS?

Ans. [RTOS stands for Real-time operating system]

A real-time operating system (RTOS) is a computer operating system designated to manage resources and prioritize tasks to meet strict timing requirements. RTOS are generally used for embedded systems, mobile phones, portable media players, and other devices whose performance may need to meet timing constraints.

13. What is RAID?

Ans. RAID stands for Redundant array of an independent disk.

” To put it simply, RAID is a way to combine multiple hard drives together and access them as one single larger drive. This allows you to take advantage of both the large size of today’s hard drives and their very fast transfer rates. ”

14. What is a kernel?

Ans. A kernel is the heart of an operating system. It has three main functions: managing memory, processing hardware (I/O) requests, and coordinating communications between programs.

15. What are the different types of kernel?

Ans. monolithic kernel – the traditional Unix model, where everything is compiled into a single monolithic program.

microkernel – an integration of kernel and libraries to the area which needed it most such as Process management Inter-Process communication (IPC) device driver and networking support

hybrid Kernel – it is a combination of micro and monolithic kernel, some parts are in hardware while other parts are in software.

16. What is a virtual machine?

Ans. “A virtual machine is an emulation of a physical computer system – it allows a program to run on top of another operating system or architecture without needing to actually know how that OS works internally. There’s two primary types of VMs: hardware-based virtualization, and software (or “application”) virtualization.”

17. What is Distributed computing?

Ans. Distributed computing involves a network of computers working together to process and share information. For example, you may have a computer in your home that can access files on a server at work. The Internet itself is one massive distributed supercomputer composed of millions of users’ personal computers. Think  Dropbox or  Netflix. Or if you’re interested in taking things to the next level, check out IBM’s Blue Gene platform or Amazon Web Services – massive data centers designed for cloud computing.

18. What are the different types of memory management?

Ans. There are mainly two memory management: Stack Memory Management & Heap Memory Management

Stack Memory Management – A stack approach is a form of dynamic memory management. Dynamic memory allocation means that you allocate memory from the heap (using malloc or another similar function) and when you’re done with it, you release it back to the system. In this way, the programmer has complete control over how much memory they use. are divided into two main categories: Imperative & Functional programming.

Heap Memory Management – This second approach uses an area of memory called a heap. The operating system allocates portions of this region for application code and data storage as needed. As items are allocated from the heap by new programs, older program regions are made available for other applications to use. An automatic garbage collection is a form of automatic memory management; these systems can reclaim unused components without any action on the part of the user.

19. What are the different types of data structures? 

Ans. A data structure is a collection of related data in an organized format. Data structures can be either static or dynamic, and they may have attributes like size and complexity. They are implemented using different approaches like Lists, Stacks, Queues, Trees, etc.  Some commonly used Programming languages are C, C++, Java, Python, Ruby, etc.

20. What do you understand by Modular programming?  

Ans. In modular programming or modular design, a software system is divided into smaller parts called modules which work together to achieve some bigger task. This approach uses small independently written subroutines that focus on specific tasks. Modular programming is essential for any large project, and it makes them easier to design, develop, maintain and understand.

21. What is tread?

Ans. Thread is a flow of control within (or among) computer programs that share the same memory space and resources. The term most often refers to multiple threads running simultaneously in parallel on a multiprocessing system.

22. What is Deadlock?

Ans. Deadlock is a state in which a process can no longer make any further progress because it holds resources that are needed by another waiting process.

23. What is garbage collection? 

Ans. Garbage collection, or automatic memory management, is an approach to memory management whereby memory for variables within the program (i.e., “the heap”) is dynamically allocated and deallocated, as needed during execution.

Recent Articles

Related Stories

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Subscribe to get IQ's , Tutorials & Courses