Top 15 Checkpoint Interview Questions

If you are preparing for a job interview on Checkpoint, it is important to understand the questions that will be asked. The following list of checkpoint interview questions should help you prepare. With these questions in mind, make sure to practice them before your interview so that you can answer them quickly and confidently!

1. What is a checkpoint firewall?

Ans. A checkpoint firewall is a device whose main function is to monitor, control and log incoming traffic. It offers an additional layer of security over the network by acting as an intermediary between the outside world and the internal network. Traffic that traverses through a Checkpoint Firewall appliance originates at an external interface (or interfaces) and terminates at an internal interface.

2. What are software blades?

Ans. Software blades are software modules, which can be executed by the BladeLogic Server Automation server in order to complete critical tasks. These include file transfer, image management, and data collection among many others.

3. Explain about firewall rulebase.

Ans. The rulebase is used to set up firewall policies for network traffic. A filter consists of a collection of rules, which are applied in order. The last matching rule determines whether the packet is allowed or dropped. If no rule matches, the packet is dropped. Each time you enter a command of type ‘firewall’, iptables stops (drops) or allows (allows) matching packets. You mark a rule by its number. It is important to realize that the order of firewall rules in each chain determines which rules are applied to packets, not their position in iptables command line.

4. What is remote workforce security assessment?

Ans. Remote workforce security assessment is a framework for assessing the cybersecurity risks of outsourcing critical business functions to companies who do not physically reside in your company’s location (aka The Cloud). These include, but are not limited to Data Centers, IT Services, Application Hosting, Software as a Service (SaaS), Disaster Recovery Services, Storage as a Service (STaaS), Business Continuity, Cloud-based Email, Internet access, and Telephony services.

5. Define dual-stack network.

Ans. Dual-stack is the term used to refer to a computer or network that has an IPv4 and IPv6 address. They can communicate using either protocol, and it’s becoming more common than having only one protocol stack.

6. Is dual-stack network supported by checkpoint?

Ans. Yes, dual-stack network is supported by Check Point VPN-1/FireWall-1 version 4.0 and above. It works on both IPv4 & IPv6 networks i.e., it provides native support for both protocols simultaneously.

7. What is NAT?

Ans. NAT is short for Network Address Translation (NAT), which has existed on home routers for years. NAT enables a router to share an Internet connection from your ISP among all the devices in your home network. In this case, when one of those devices wants to receive data from another device, it sends the request using the IP address that’s assigned to it by the router.

8. Define IPSec.

Ans. IPSec, a security protocol suite for establishing mutual authentication and secure data communication in routed and switched network environments. IPSec is available on a wide variety of platforms and can be used with both IPv4 and IPv6.

9. What are the main components of an IPSec implementation?

Ans. The major components of IPSec implementations include:

Authenticating Headers (AH)

Encapsulating Security Payloads (ESP)

Security Associations (SAs).

10. What is Perimeter?

Ans. Perimeter is a security system that uses a totally wireless mesh network. The word perimeter means boundary or edge. In the field of security, this means that a system can be set up to protect a physical location or device from unauthorized access by monitoring the wireless spectrum and ensuring only allowed devices have access to it.

11. What do you mean by packet flow?

Ans. Packet Flow is the movement of packets across network interfaces. Many networks have two interface types, wired and wireless. When a packet enters an interface it will pass through any configured rules or policies before being transmitted out to another interface. These rules could be about security settings like allow/deny traffic based on IP address/subnet etc.

12. What does a SmartLog software blade mean?

Ans. A SmartLog software blade is a name given to each of the five functional areas within a single service. Each blade has its own dedicated resources responsible for delivering value in that area and works with other blades to deliver functionality across all services.

These are:

  • IAM
  • Monitoring
  • Reporting & Analytics
  • Alerts
  • CMDB

13. Explain Checkpoint Data Loss Prevention.

Ans. Checkpoint is a key component of the data loss prevention platform. It works together with other technologies to detect and prevent sensitive data from being mishandled or leaked out through avenues such as email, file transfer, web browsing, and more.

14. What is the Granular Routing Control feature?

Ans. Granular Routing Control feature is a routing mechanism that controls application traffic through the Content Engine. It allows you to apply granular policies based on content types and metadata, source or destination IP addresses or ports, URL paths, cookies, etc.

15. What do you mean by Demilitarized Zone(DMZ)?

Ans. A DMZ is a physical or logical sub-network isolated from the rest of the network. It allows internal users to access publicly available services without exposing them directly to the Internet. The DMZ can be used as an intermediary for one or more levels, typically with public servers on the outermost level and an intranet server at the innermost layer.

Recent Articles

Related Stories

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Subscribe to get IQ's , Tutorials & Courses