Interview QuestionsTop 30 Bitbucket Interview Questions

Top 30 Bitbucket Interview Questions

-

Pre-interview prep not only helps you brush up your knowledge but also helps you put forth answers to questions asked in a crisp and precise manner. The same rule applies to a Bitbucket interview – the more prepared you are, the higher are the chances of you cracking the interview.

To help you make your preparation a lot easier, we have come up with a list of Bitbucket interview questions. As Bitbucket is a Git-based, source code, repository hosting service, most of the questions in your interview would revolve around GIT. So, let’s get started with the most important questions you need to know before your upcoming Bitbucket interview.

1. What is bitbucket pipelines?

Ans. Bitbucket Pipelines is a continuous integration and deployment service that is built-in for bitbucket. It is integrated within the user interface and placed beside your repositories. It simplifies the tasks for the teams like running, building, testing, and deploying the code.

2. What is a bitbucket server?

Ans. Bit bucket server is previously called stash, it is a combination of git server and web interface product represented in Java and created with maven. It helps in performing basic git operations like reviewing and merging code.

3. How to use bitbucket?

Ans. Using bitbucket involves various steps like working with repositories, pull requests, and setting involved in it. Below is a video explaining how you can interact with bitbucket.

4. What is bitbucket eclipse?

Ans. Eclipse is a platform that hosts bitbucket plugins. Some of the bitbucket plugins are Code publisher and DDLAB Gitpusher. Learn how to configure the bitbucket git repository in your eclipse here.

5. Is bitbucket free to use?

Ans. The bitbucket is free for the first five members, the standard version starts at 3$ per user per month, and the premium version is available at 6$ per user per month.

6. What is SSH keys in bitbucket?

Ans. In bitbucket, SSH keys are used to create a secure connection between your computer and the bitbucket server. This helps you perform a read-only operation using git from your local machine. Learn how to create SSH keys here.

7. What is bitbucket markdown?

Ans. Markdown is used to create style text on the web. It is used in bitbucket to format text as stated in CommonMark. Markdown can be used in the below places:

  • Comments and pull request descriptions.
  • In readme files

See: Markdown syntax guide

8. What are bitbucket features?

Ans. The key features of Bitbucket include the following:

  • Git repository hosting
  • Jira, confluence, and bamboo integration
  • Merge checks
  • Code search
  • Clustering
  • IP whitelisting
  • Issue Tracking
  • Snippets
  • Smart Mirroring
  • Built-in continuous delivery

9. What is the difference between GIT and Bitbucket?

Ans. GIT is a high-quality version control system and is distributed in nature. It is installed and maintained on the local machine, instead of the cloud.

Bitbucket is a cloud-based GIT repository service that brings teams together. It gives you a web-based interface, as well as provides access control and many collaboration features. It also offers fundamental task management tools for each project. Bitbucket is open-source, which means the code is kept on a centralized server, and everyone can access it.

10. How do you manage bitbucket code?

Ans. Bitbucket facilitates developers with a central location to manage their code. It can be deployed in the Atlassian Cloud or Hosted.

Git Interview Questions

11. What is GIT?

Ans. One of the most commonly used distributed version control systems, GIT helps keep track of changes made in a particular set of files. This enables you to maintain a record of changes introduced to the original files, giving you the flexibility to switch back to specific versions whenever required.

12. State the differences between GIT and SVN?

Ans. Subversion (SVN) is more capable than Git when it comes to handling huge files or frequently changing binary files. GITs are unchangeable, whereas SVN offers the option to create multiple revisions as and when required under a tag root.

Moreover, the support for “commits” in git is not possible across multiple branches or tags, whereas SVN allows the formation of folders at any location within the repository.

13. What makes GIT better than SVN?

Ans. GIT is an open-source version control system, keeping track of the changes made to the code over time. Unlike SVN, it offers you the option to backtrack if necessary and undo any changes made. It allows multiple developers to check out and upload changes. To maintain accountability, GIT also attributes each change made to a specific developer.

14. What language is used in GIT?

Ans. GIT is known for its quickness, courtesy of the ‘C’ language. This language enhances the speed of the GIT functioning by reducing the overhead of runtimes associated with other computer languages.

15. What is a GIT stash?

Ans. GIT stash takes the working directory and index’s current state and places it on the stack for use. This gives you a clean working directory and gives you the freedom to toggle between multiple projects at once.

If you are currently working on a project and need to get something else done on another project, the stash option helps you retain the edits you have been working on previously.

16. What is GIT stash drop?

Ans. It is the command you use when you want to take an item off the stashed list.
Simply run the ‘stash drop’ command, and it will get rid of the stash item added at the end automatically. If you include it as an argument in the command, you can also remove any specific item from the stashed list.

17. What is GIT version control?

Ans. With the help of GIT version control, you can track the history of not only one file but a collection of files in the repository. This function also allows you to revert the collection of files to another version.
A collection of files with their complete history is stored in the repository, and each version captures a snapshot of the file system at a particular time.

18. What is a repository in GIT, and how to create it?

Ans. A repository in GIT contains a directory named .git, where it stores all the metadata for the repository. All the content in the .git directory is restricted to the GIT for usage.
Creating a repository is easy in GIT; all you have to do is run the ‘git init’ command. With this command .git repository, you can instantly create a directory in the project directory.

19. Why do you need branching in GIT?

Ans. With the help of the branching option, you can create your branch in GIT. It also gives you flexibility between different branches. Thanks to this feature, you can switch to your previous work while keeping your latest work intact.

20. How can you use the branching option?

Ans. The ideal way to create a branch in GIT is to have the main branch and then create a sub-branch. You can use the latter to implement all the changes you want to make. This feature is particularly beneficial in larger projects, as it allows multiple developers to work on a single project without interference.

21. What is a conflict in GIT, and how do you resolve it?

Ans. When GIT is not able to predict which change has to be given preference, a conflict arises. It usually happens when you want to merge a commit, and there is a change in one place. If the same change already exists while merging, GIT will not understand whether the former or latter change has to be implemented, leading to conflict.

To resolve such conflicts, you need to edit files and fix conflicting changes. After this, you have to run the ‘git add’ command to add the resolved files. Further, run the ‘git commit’ command for incorporating the repaired damage.

22. What are the advantages of using GIT?

Ans. With superior disk utilization and network performance, GIT is extremely collaboration friendly. Its compatibility with all types of present systems or protocols makes it one of the most sought-after version control systems.

Git is a secure platform and uses SHA1 (Secure Hash Function) to name and identify objects inside its repository. It is also a cost-effective solution in the case of smaller projects and smaller teams.

23. What is the function of a GIT clone?

Ans. Using the GIT clone command, you can create a copy of an existing repository on GIT. Cloning is one of the most commonly used features for fetching a copy of the central repository. This helps to replicate data without unnecessary duplication.

24. Differentiate between ‘git remote’ and ‘git clone’?

Ans. The ‘git remote add’ command is used to create an entry in your GIT configuration that specifies a name for a particular URL. ‘git clone’ is an altogether different command, which creates a new GIT repository by copying an existing one located at the URL.

25. What is Subgit, and why should you use it?

Ans. Subgit is a tool used for smooth, hassle-free migration from SVN to GIT. Subgit is the perfect option for company-wide migration to GIT and is a lot better than git-svn. You don’t need to change the already existing infrastructure, and Subgit allows you to use all GIT and subversion features.

26. Why should you create an additional commit rather than amending an existing commit?

Ans. There are two main reasons why creating an additional commit is preferable. Firstly, when you use the amend commit option, it could destroy the state previously saved in the commit. If you are changing just the commit message, then it will not pose an issue.

However, if you are editing the contents, the chances of eliminating something important are high. Secondly, using this command can lead to a small commit to grow and acquire unrelated changes, leading to conflicts.

27. Mention some GIT repository hosting services.

Ans. Pikacode, GitHub, Bitbucket, GitEnterprise, SourceForge.net, Perforce, Beanstalk, LaunchPad, Gitlab, and Assembla are some of the most famous GIT repository hosting services.

28. How does Bitbucket work with GIT?

Ans. Simply create a GIT repository, copy your GIT repository, and add files. You then create a connection between the Bitbucket server (which GIT knows as origin) and your local system to get started.

29. What is a bare repository in GIT?

Ans. A bare repository consists of the version history of your code. It is mainly used to coordinate with a distributed development and developers team. The bare repository feature is beneficial when you are working on a project from multiple computers.

30. What is the Git status command?

Ans. The git status command is used to display the state of the working directory and the staging area. This command helps you verify the changes that are staged, which are not staged, and which files are not tracked by Git. The status output does not display information related to the committed project history.

31. How to remove a directory from git?

Ans. You can use the below command to remove the directory from the git repository but not from the local file system.

git rm -r --cached myFolder

 Summing Up

Those are the most important questions you need to be well-versed with when heading for your Bitbucket interview. Keep in mind, an overall comprehensive insight in Git will help you nail the interview.

Having in-depth knowledge about Git, the way it functions, its features, advantages, and disadvantages is a plus point. Add some examples to the answers you give out so that the interviewer knows that your Git concepts are clear.

We sincerely hope these questions help you prepare for the interview and face it confidently!

Latest news

Best Palo Alto Training Courses to Enrol in 2021

IT experts and people working on digital platforms, have you heard of Palo Alto? If yes, then we suppose...

5 Best Checkpoint courses of 2021

A company or a certain business is always prone to get attacked by hackers as cybersecurity threats have increased...

Best Netsuite Training Courses for Beginners – 2021

About Netsuite At the time when this software was launched, there were no such business solutions in the online world...

6 Best XML Courses for beginners to learn in 2021

Introduction to XML XML or extensible markup language is probably one of the most popular coding means among engineers. From...

You might also likeRELATED
Recommended to you